DIA 35: 11 SEGONS EN LA NOSTRA VIDA

Diumenge, l’acte central i una setmana per al 20N. Una setmana emocionant per als equips de campanya, per als amics i amigues de CIBERCOMPROMÍS, per a Baldoví, Aitana, Roger, Cristina,…. Enric, Mònica i Ribó. Una setmana per a rematar un treball que va començar la nit del 22 de maig. Recorde que Morera em va mirar i va alçar les celles, seriós, olorant que amb aquells resultats havíem obert una porta. Enguany, no hem tingut vacances mentals, de fet.

Perquè encara no apretava la calor i el treball de camp del baròmetre de juliol del CIS (poc més de 2.400 entrevistes) es va fer coincidir amb el llançament del candidat Rubalcaba. Misteriosament, el PSOE havia recuperat votants transferits a IU i UPyD respecte al baròmetre d’abril, i 10 punts de fidelitat de vot després de les eleccions municipals. Més d’un milió dels votants de ZP de 2008 tornaven per a votar Rubalcaba en plena crisi del deute quan Europa convertia Madrid en una nova Atenes. Al nostre territori “retornaven” 100.000 electors a sumar al resultat d’autonòmiques de 22 de maig. Tot una miqueta estrany. Un CIS polític.

Ara, amb el preelectoral gran del CIS (17.236 entrevistes), la fidelitat de vot del PSOE s’ha desplomat (en el baròmetre d’abril era del 50,2%, ara del 44,9%), i la transferència de vot del PSOE al PP ha augmentat 3 punts de socialistes més. Ja sumen 1,5 milions els electors que varen votar PSOE en 2008 i ara voten Rajoy.

El PSOE cau 8 punts en dades directes, és a dir, l’estratègia Rubalcaba ha fracassat, no és gens diferent del Govern de Zapatero. La mitat de la caiguda és recuperable, ara estan indecisos o es dirigeixen al blanc, però l’altra meitat ha marxat.

La fidelitat de vot al PP ha descendit lleugerament, ara hi ha 2 punts més de populars indecisos, i esta indecisió és amb UPyD, encara que el seu volum no és molt superior dels 200.000 vots a tot l’Estat. Amb tot, el PP progressa 1,2 punts en dades directes, incorporant més vots blancs i sobretot abstencionistes de l’any 2008.

El concepte NS/NC no són indecisos. El que no contesta el que va fer l’any 2008, i tampoc el que pensa fer el 20N, és un no informant, i està inclòs en aquest 23,6%. Els indecisos són molts menys.

En concret, la informació del CIS dibuixa una situació on els indecisos són 3.500.000 electors, el 10% del cens electoral total, dels quals el 66,9% van votar al PSOE l’any 2008, i el 15% al PP. Al País Valencià, 350.000 electors dels quals 245.000 són del PSOE valencià.

El PP aconsegueix en dades directes 1,5 milions d’electors procedents del PSOE, és raonable que participe en la distribució d’indecisos d’este origen? Pensem que no, que no hi ha més mercat fronterer que 1,5 milions, que el desplaçament d’eixe bloc electoral ja està expressat en les dades directes. Ja els han de tindre tots perquè, en cas contrari, superaran el 50% dels vots vàlids en el conjunt d’Espanya. Un resultat estratosfèric que els acostaria al 13 milions de vots.

L’estudi del CIS, tal com ve, situa al PP en un resultat superior als 12 milions de vots, i al PSOE en un altre inferior als 7,5 milions. Però amb eixos números el PSOE valencià estaria en 750.000 vots i perdria respecte a 2008, 378.000 vots. No sumaria indecisos.

Per a major complicació, el quadre de dubtes que es dedueix del CIS no fa una altra cosa que situar en l’òrbita del PP tants indecisos com en la del PSOE, quan els populars parteixen amb una dada directa d’11,5 milions de vots.

És raonable suposar que el PP només obtindrà mig milió dels indecisos que hi ha en joc en esta campanya, 50.000 al nostre país, per a arribar a 1.465.000 vots, en el millor dels casos. O no.

I el PSOE? Si s’ha quedat clavat, on aniran el seu votants?. Estan clavats o els aprofitarà l’estratègia de “susto o muerte”?

Tot en l’aire. No és emocionat la campanya?. Quants vots val #11segonscompromis? Més que l’esgarradeta dels paperets d’aquell home del PP d’ulleretes mentre parlava Mònica? Més el vídeo de la samarreta a Canal 9?

Ho sabrem en uns quants dies. Fem l’enquesta. Pregunteu a un veí sí considera normal que vullguen que parlem 11 segons en un debat. Sí és indecís, ja no ho és tant. Dediqueu 11 segons a cada enquesta. Són els millors 11 segons de la nostra vida… política.

Els comentaris estan tancats.